top of page
Foto van schrijverMaaike Beuzenberg

Slapen met Misofonie

Bijgewerkt op: 29 nov 2023

Slapen met Misofonie! Misofonie? Sorry wat? Dat is bijna altijd wat ik hoor als ik vertel dat ik last heb van dit vrij onbekende fenomeen. Heel gek is het niet dat de meeste mensen hier niets van weten. Je leest, hoort en ziet er eigenlijk nooit iets over in bladen, tijdschriften of op tv. Heel jammer eigenlijk, want het hebben van deze neurologische aandoening is wel iets waar je serieus veel last van kunt hebben, en wat best iets meer aandacht zou mogen krijgen.


Slapen met Misofonie


Als je zelf niet ervaart wat het is of hoe het voelt, is het ook heel moeilijk om iemand met deze aandoening te begrijpen. Dat is natuurlijk ook wel logisch, dat werkt met alles zo. Nu is het dus zo dat ikzelf Misofonie heb. Ik ben een HSP met Misofonie. Daar is mijn partner dus maar mooi klaar mee, haha. Nee hoor, zo erg is het niet, ik weet tegenwoordig steeds beter met alles om te gaan. En als je omgeving (je gezin bijvoorbeeld) weet waar je last van hebt, wordt er over het algemeen best goed rekening mee gehouden. Het is geven en nemen, zo gaan die dingen.


Wat betekend nu precies Misofonie?

Misofonie betekent letterlijk 'haat tegen geluid'. En dan gaat met name om een overgevoeligheid voor één of meerdere geluiden die vaak door mensen worden geproduceerd, zoals smakgeluiden (eetgeluiden), slikken, ademhalen, neus ophalen of kuchen. Bij het horen van deze geluiden kun je als persoon met Misofonie enorme gevoelens van irritatie, boosheid, walging en zelfs agressie ervaren. Bizar eigenlijk, maar toch echt helaas een feit.

Over de oorzaak van het hebben of krijgen van Misofonie is helaas nog (te) weinig bekend. Er zijn wel vermoedens voor een genetische aanleg.


Slapen met Misofonie


Is Misofonie erfelijk?

Het is nog niet helemaal bewezen dat het een erfelijke aandoening is, maar in mijn geval is het zeker waar. Vroeger aan tafel bij het avondeten ergerde mijn vader zich blauw en groen aan de eetgeluiden van mij, mijn broers en moeder. Ook hoefden we niet met een schaaltje chips naast hem op de bank te gaan zitten, nee, dat was echt een no-go hoor. Dan werd het er niet gezelliger op. En ondanks dat we al wel begrepen dat mijn vader het niet expres deed, werd het sfeertje er niet altijd gezelliger op als er eten in beeld was. Ik durf dus wel te zeggen dat je mij nooit zal horen smakken, of met de mond open ziet eten! Dat is er namelijk met de paplepel ingegoten.


Aangezien mijn vader dus ook Misofonie had en heeft en ik dus ook, weet ik ondertussen dat het toch zeker wel een erfelijke aandoening is. Mijn middelste zoon heeft het namelijk ook. Nou, dat is dus al 3 generaties, dus dan kan het ook haast niet anders dan erfelijk zijn. De aandoening ontstaat vaak tussen het 8e en 12e levensjaar, en dat kan ik beamen kijkende naar mijzelf en mijn zoon. Misofonie gaat vaak hand in hand met hooggevoeligheid, zoals goed emoties van anderen kunnen aanvoelen, gevoelig zijn voor visuele prikkels en perfectionisme (streng voor zichzelf zijn). Ook daar kan ik mij goed in vinden. Er lopen dus hoogstwaarschijnlijk vele HSP'er rond met Misofonie, just like me.


Slapen met Misofonie


Welke geluiden zorgen voor die frustraties?

Als je deze toch wel vervelende aandoening hebt dan ben je dus overgevoelig voor bepaalde geluiden. Zoals ik al eerder benoemde zijn dat heel vaak eet en slaapgeluiden zoals: smakken, slikken of kuchen en ademhalen. Het zijn dus vooral geluiden die wij als mens dagelijks de hele dag door wel maken, de een wat meer dan de ander natuurlijk. Naast deze geluiden hebben andere personen met Misofonie ook last van herhalende geluiden zoals het continu klikken met een pen, het herhaaldelijk horen druppelen van water, een deur die de hele tijd klappert, een blaffende hond, of een bal die in hetzelfde ritme tegen een muurtje wordt getrapt. Dit zijn allemaal voorbeelden van geluiden waar ikzelf dus echt niet tegen kan en echt boze en gefrustreerde gevoelens van krijg. Daarnaast kan ik ook echt niet tegen smakgeluiden en iemand die continu de neus ophaalt. Die krijgt dan al automatisch een zakdoekje van mij toegereikt haha.


Slapen met Misofonie


Wat moet je doen als je Misofonie hebt en gek wordt van een bepaald geluid?

In dit geval is het het beste om te proberen dat je uit deze situatie komt. Dat is natuurlijk niet altijd mogelijk. Als jij midden in een vergadering zit, en je collega blijft maar herhaaldelijk kuchen of snotteren dan kun je niet zomaar weglopen. Wat je wel kunt doen, is even een briefje richting je collega schuiven of ze misschien even een slokje water kan nemen of haar neus kan snuiten. Is dit niet mogelijk, loop dan even weg uit de situatie door naar het toilet te gaan.

Blijven zitten in een situatie zoals deze is niet handig aangezien je alleen maar meer en meer het geluid van het gesnotter van je collega zult horen. Je zult alleen maar bozer worden en steeds meer gestrest, en dat is totaal niet goed voor je gezondheid. Ontsnap even aan de situatie, ga naar het toilet, neem een slok water, focus je even op wat anders en neem dan weer plaats in de vergadering. En vergeet niet gelijk je collega te voorzien van een zakdoekje ;-)


Slapen met Misofie

Dat is wel een dingetje kan ik je vertellen. Tenminste, wel in het geval als je niet alleen slaapt en dus een partner hebt. Het zit namelijk zo: Als je hooggevoelig bent, dan ben je 's avonds dus best vaak overprikkelt. Het kan dan heel druk in je hoofd zijn, en je hebt dan juist alle ruimte nodig om te ontprikkelen. Als je leeft met overgevoeligheid (HSP) dan voel je alles in je omgeving aan, en dat kost ontzettend veel energie. Daarom is het nodig om af en toe even helemaal lekker op jezelf te zijn, zodat je dus geen externe prikkels en gevoelens van anderen kan overnemen of voelen. Maar als je samen met je partner naar bed gaat dan lig je toch weer in de aura van je partner. Ontprikkelen lukt dan gewoon meestal niet.


Slapen met Misofonie


Als ik kijk naar mijn eigen ervaring daarmee is dat dus echt wel een dingetje. Ik ben ontzettend druk in mijn hoofd, mijn linker en rechter hersenhelft hebben 's avonds altijd hele gesprekken met elkaar en weigeren te gaan slapen. Met als gevolg dat ik altijd nog wakker ben als mijn partner allang in dromenland is beland. En nu komt het! Want als je dan dus ook nog Misofonie hebt, dan kun je dus al helemaal niet meer slapen door de slaapgeluiden die je partner produceert. Ik kan je vertellen dat dat enorme frustraties en boosheid geeft. En dat terwijl je partner er niets aan kan doen! Nou, dat speelt dan gelijk weer op je schuldgevoel die lekker goed bij HSP hoort en ga zo maar door. Conclusie: slapeloosheid! Hier heb ik trouwens nog een ander blog over geschreven die kun je HIER lezen!


Slaaptips voor een betere nachtrust met Misofonie

Het eerst wat ik kan zeggen is:

accepteer het! Klinkt lekker makkelijk en dat is het eigenlijk niet, maar zelfs dat kun je jezelf aanleren. Accepteer gewoon dat je dit hebt en dat het bij je hoort. In de slachtofferrol zitten heeft geen nut en zal het probleem niet voor je weghalen. Er mee leren omgaan en leven zal je meer brengen. Probeer er dus niet tegen te vechten, maar probeer tijdens moeilijke momenten om aan wat anders te denken en leid jezelf af, weg van het geluid.


Het tweede is:

drink niet te veel vlak voor het slapengaan. Door te veel te drinken wordt de kans groter dan je tijdens de nacht naar het toilet moet. Heel vervelend als je eindelijk slaapt en dan alsnog weer gewekt wordt door een overvolle blaas. En je zult net zien dat je dan weer niet kunt slapen omdat je alweer een ander geluid hebt opgemerkt waar je dan wéér niet van kan slapen!


Slapen met Misofonie


Het derde is:

Probeer te ontspannen! Doe wat ademhalingsoefeningen om even helemaal tot jezelf en in het moment te komen. Is dit niets voor jou? Luister dan bijvoorbeeld naar een ontspannende podcast, een meditatiemomentje van een app, of rustgevende muziek. Doe lekker je muziek oordopjes in zodat je niet gestoord wordt door je partner en laat jezelf lekker slaperig worden. Doe daarna pas je muziek oordopjes uit en val lekker ontspannen in slaap. Of laat je partner je lekker over de rug kriebelen zodat je helemaal zen bent, een aanrader van mijn kant uit!


Het vierde is:

Probeer te slapen met oordopjes! Dat is niet altijd even fijn, maar altijd beter dan dat je niet kan slapen door de geluiden van partnerlief tijdens de nacht. Of die blaffende hond van de buren, dat kan ook nog. Maar uit eigen ervaring zijn het toch eigenlijk altijd de slaapgeluiden van je partner. Je ligt letterlijk ook gewoon hoofd aan hoofd in bed. En als je aan Misofonie lijdt, is dat toch wel iets wat ontzettend storend kan zijn. Want juist op dat moment hoor je alle geluiden waar je je dan juist zo boos en gefrustreerd door kan voelen. Oordopjes is dan zeker een uitkomst!


Slapen met Misofonie


En last but nog least!!

Gebruik de SnoozeWall om jezelf uit je lijden te verlossen! Hét ideale kussen die juist voor deze problemen is bedacht en ontworpen. Door alles wat ik tot nu toe heb benoemd had ik ontzettend moeite met in slaap vallen! Om gek van te worden! Uren gingen voorbij op de klok, en slapen ho maar. Ik ergerde me gewoon aan de ademhalingsgeluiden van mijn man, maar ook dat hij in mijn aura lag, en hij zijn adem in mijn gezicht uitblies. Al kreeg hij daar eigenlijk nooit de kanst voor trouwens, want ik draaide mij altlijd gelijk om. En dat is niet gemeen bedoeld, want ik ben ontzettend gek op mijn vent! Maar ik ben nu eenmaal een HSP'er met Misofonie, en tja, daar kan ik nu eenmaal ook niets aan doen. Mijn gehoor en reuk zintuigen hebben nu eenmaal veel meer extra voelsprieten dan iemand zonder hooggevoeligheid.


Het probleem moest gewoon opgelost worden als ik weer beter wilde slapen. Vanuit dit verhaal is de SnoozeWall ontstaan! Het reddingsmiddel voor iedereen zoals ik!! Je plaatst hem eenvoudig bij het slapengaan tussen de hoofdkussens in om zo je eigen plekje te creëren, maar met behoud van het intieme samenslapen! Ideaal toch? Zo hoeft jouw partner of jijzelf niet naar het logeerbed of de bank te verhuizen. De gulden middenweg dus!


Slapen met Misofonie


Zo lig je toch samen heerlijk en gezellig in hetzelfde bed, maar heb je toch je eigen plekje! Waardoor jij als HSP'er met of zonder Misofonie rust aan je hoofd zult ervaren en lekker in je eigen aura ligt zonder de ademhaling of smakgeluiden in je oor of de onprettige ademgeur in je gezicht (tja, het is wat het is). Zo kun je lekker naar beidde kanten draaien, zonder dat je terug moet draaien omdat partnerlief zich ook net omdraait. Love it! Als je dan ook nog je SnoozeWall lekker insprayt met onze heerlijke kussenspray zul je extra ontspannen en met een positieve spirit in slaap vallen. Zo zul bij het ontwaken jezelf uitgerust, fit, en extra verliefd voelen omdat je je niet meer hoeft te ergeren aan je partner! Win win


Wacht dus niet langer, en verlos jezelf van al die nachtelijke kommer en kwel en bestel jouw SnoozeWall vandaag en zet de eerste stap naar een betere nachtrust en de beste versie van jezelf!


Slaap lekker alvast!

Liefs Maaike


Vind je het leuk om op de hoogte gehouden te worden over nieuwe blogs die online komen? Meld je dan hieronder aan voor onze Leuknieuwsbrief, en krijg bericht als er een nieuw blog online is gekomen. Onze posts zullen voornamelijk gaan over goed slapen, hoogsensitiviteit, en alles rondom de beste versie van jezelf worden en zijn.







17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação
bottom of page